jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Francuskie ciastka z jabłkami i toffi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciasteczka powstają szybko, nie wymagają dużej ilości składników, a co najważniejsze są pyszne!!! idealne gdy nie mamy dużo czasu na przygotowanie słodkości do kawy!

Francuskie ciastka z jabłkami  i toffi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Francuskie ciastka z jabłkami i toffi

 

  • Składniki na około 8-10 ciastek:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • Około ½ opakowanie masy krówkowej (około 150-170g),
  • Około 4-5 jabłek,
  • Jajko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Francuskie ciastka z jabłkami i toffi
Ciasto francuskie rozwijamy. Dzielimy na około 8-10 część. Wszystko zależy jakiej wielkości mamy jabłka. Jeśli są one duże wyjdzie mniej ciastek, ale większe. Na każdym wyciętym prostokącie smarujemy masę krówkową, równomiernie ją rozprowadzając. Jabłka obieramy ze skórki , przecinamy na połowę i kroimy w plasterki. Pocięte kawałki jabłka układamy na toffi zakładając jedno na drugie. Brzegi ciasta francuskiego delikatnie zawijamy ku górze i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (190˚C). Po wyjęciu studzimy i gotowe.
Francuskie ciastka z jabłkami  i toffi
rozwijamy ciasto i dzielimy na drostokaty
Francuskie ciastka z jabłkami  i toffi
każdy z prostokątów smarujemy masa krówkową.
Francuskie ciastka z jabłkami  i toffi
Brzegi zawijamy, a na środek dajemy jabłka