iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Ciasto bez mąki i tłuszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Lekkie jak chmurka, wilgne, bardzo smaczne i szybkie w zrobieniu. Ciasto bez mąki i bez tłuszczu . Delektujemy się słodkością bez zbędnych kalorii .

Ciasto bez mąki i tłuszczu

Składniki:

Ciasto bez mąki i tłuszczu

 

  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżeczek bułki tartej
  • 6 jajek
  • 1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto bez mąki i tłuszczu
Mak zaparzamy. Studzimy i mielimy 2 razy. Jajka myjemy w gorącej wodzie , oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na białą puszysta masę. Białka ubijamy z odrobiną soli. Zimny zmielony mak dodajemy do utartych żółtek . Następnie dodajemy 6 łyżek bułki tartej . Mieszamy. Do masy dodajemy proszek do pieczenia i ubite na sztywno białka. Lekko mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek dwóch mniejszych lub jednej większej -typu keksówka.Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Ciasto wkładamy do nagrzanego pieca. Zimne ciasto pudrujemy