Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Ciasto bretońskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wymieszać mąkę z cukrem, dodać masło w małych kawałkach, połączyć. Utworzyć dołek i wrzucić żółtka jaj – wyrobić cia

Ciasto bretońskie

Składniki:

Ciasto bretońskie

 

  • 6 żółtek
  • 250g mąki pszennej
  • 250g cukru
  • 250g lekko solonego masła (można posolić)

  • esencja zapachowa, najlepiej różana, ale może być waniliowa

Sposób przygotowania:

Ciasto bretońskie
Wymieszać mąkę z cukrem, dodać masło w małych kawałkach, połączyć.



Utworzyć dołek i wrzucić żółtka jaj – wyrobić ciasto i uformować z niego kulę.



Rozłożyć ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm.

Wierzch posmarować żółtkiem, zrobić na nim nacięcia w kształcie kraty.



Piec w temperaturze około 180°C przez 50 minut.

Można podawać do kawy, lub do sezonowych owoców.