kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Ciasto cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ciasto cytrynowe :)).....

Ciasto cytrynowe

Składniki:

Ciasto cytrynowe

 

  • cukier 1 szkl
  • jaja 4 szt
  • masło 1 kostka
  • mąka 2,5 szkl
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • ocet 2 łyżki
  • polewa
  • cytryna 2 szt
  • cukier puder 25 dag
  • masło 10 dag

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe
Jajka ubić z cukrem, dodać roztopiony (ostudzony) tłuszcz, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ewentualnie ocet. Dokładnie wymieszać i przełożyć na natłuszczoną blachę. Piec 40 minut w temp. 170 C. Polewa: Z obu umytych cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać cukier i roztopiony tłuszcz. Dokładnie wymieszać. Upieczone, ciepłe ciasto nakłuć gęsto widelcem i na całą powierzchnię rozprowadzić łyżką polewę.