anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo delikatne i śmietanowo czekoladowe ciasto, rozpływa się w ustach. Przed podaniem polecam schłodzić.

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe

 

  • 8 jaj
  • 2 szkl cukru
  • 1 3/4 szkl mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 l śmietanki 36%
  • 2 czekolady gorzkie
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
Białka ubić na sztywno dodać partiami cukier i ubić na sztywno. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać Mąkę przesiać do jaj z proszkiem do pieczenia oraz z kakao. Wymieszać i wylać na blachę. Piec w temp 180 stopni przez około 30 minut wystudzić i przekroić na 2 części. Śmietankę schłodzić i ubić na sztywno. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić dokładnie zmiksować ze śmietanką. Wyłożyć na biszkopt przyłożyć góra i polać polewą.