Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z ptasim mleczkiem
Ciasto - Margarynę rozpuszczamy - czekoladę drobno kroimy. Ubijamy żółtka z cukrem, wlewamy letnią margarynę, dokładnie łączymy. Następnie dodajemy mąkę, proszek i kakao – mieszamy. Na koniec do przygotowanego ciasta delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek i kawałki czekolady. Ciasto wylewamy do blaszki pieczemy 30 minut w temp. 180. Upieczone ciasto przekrawamy na 2 części. Masa - Czekoladę rozpuszczamy na parze – jajka ubić z cukrem aż cukier się rozpuści. Masło utrzeć na biały puch dodawać na przemian po łyżce masy jajecznej i czekolady – utrzeć na jednolitą masę. (5 łyżek masy odkładamy na wierzch ciasta) Galaretkę rozpuszczamy w 4 szklanka wody odkładamy do lekkiego stężenia. Przełożenie ciasta Jeden blat ciasta – ½ masy czekoladowej – rozłożyć ptasie mleczko (między ptasim mleczkiem wlewamy trochę galaretki) – ½ masy czekoladowej – drugi blat ciasta – odłożona masa czekoladowa – reszta galaretki.
marietta