Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czekoladowe ciasto z chrupiącym wierzchem i wilgotnym środkiem- jednym słowem brownies :)

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe

 

  • 125g masła
  • 150g cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 200g dobrej, gorzkiej czekolady
  • 100g mąki
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka truskawek do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka, dodajemy masło i
roztapiamy na niewielkim ogniu, następnie studzimy.

Jajka z cukrem ubijamy mikserem na
najwyższych obrotach przez 5 minut. Ciągle miksując wlewamy roztopioną czekoladą
z masłem (zostawić odrobinę do ozdobienia gotowego ciasta) i ekstrakt waniliowy.
Mąkę wymieszać z
solą i proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Wymieszać łyżką, lub silikonową łoaptką.

Gotową masę przelać do blaszki i piec ok. 30 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Po ostudzeniu na każdym kawałku ciasta umocować plasterek
truskawki za pomocą kropli roztopionej czekolady.
Można oczywiście ozdobić czymś innym, jak np maliny, kolorowe posypki, kwiatki z opłatka, lub po prostu zostawić czekladowe ciasto bez ozdób- też będzie pyszne :)