Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka, dodajemy masło i
roztapiamy na niewielkim ogniu, następnie studzimy.
Jajka z cukrem ubijamy mikserem na
najwyższych obrotach przez 5 minut. Ciągle miksując wlewamy roztopioną czekoladą
z masłem (zostawić odrobinę do ozdobienia gotowego ciasta) i ekstrakt waniliowy.
Mąkę wymieszać z
solą i proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Wymieszać łyżką, lub silikonową łoaptką.
Gotową masę przelać do blaszki i piec ok. 30 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po ostudzeniu na każdym kawałku ciasta umocować plasterek
truskawki za pomocą kropli roztopionej czekolady.
Można oczywiście ozdobić czymś innym, jak np maliny, kolorowe posypki, kwiatki z opłatka, lub po prostu zostawić czekladowe ciasto bez ozdób- też będzie pyszne :)
roztapiamy na niewielkim ogniu, następnie studzimy.
Jajka z cukrem ubijamy mikserem na
najwyższych obrotach przez 5 minut. Ciągle miksując wlewamy roztopioną czekoladą
z masłem (zostawić odrobinę do ozdobienia gotowego ciasta) i ekstrakt waniliowy.
Mąkę wymieszać z
solą i proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Wymieszać łyżką, lub silikonową łoaptką.
Gotową masę przelać do blaszki i piec ok. 30 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po ostudzeniu na każdym kawałku ciasta umocować plasterek
truskawki za pomocą kropli roztopionej czekolady.
Można oczywiście ozdobić czymś innym, jak np maliny, kolorowe posypki, kwiatki z opłatka, lub po prostu zostawić czekladowe ciasto bez ozdób- też będzie pyszne :)