czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 984]

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto jest pyszne i niezbyt skomplikowane. Dzieci je uwielbiają! Można użyć dowolnych owoców, mieszanych, także mrożonych.

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Składniki:

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Ciasto:

  • 5 jajek,
  • 125g masła lub margaryny,
  • 100 ml wody,
  • 180g cukru,
  • 1/4 szklanka mąki pszennej,
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 2 łyżki likieru Amaretto.

mus truskawkowy:

  • 500g truskawek (można użyć innych, także mrożonych owoców),
  • galaretka truskawkowa,
  • 150g cukru pudru,
  • 500 ml śmietanki 30%.

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym
1. Masło, wodę, połamaną na kawałki czekoladę oraz likier zagotować i całkowicie rozpuścić. Lekko przestudzić. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać do masy czekoladowej. Dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i połączyć z masą czekoladową. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wym. 23x33cm. Piec około 30 minut w temp. 160st. Ostudzić.

2. Truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować przy pomocy blendera na mus. Połączyć z cukrem pudrem, zagotować. Dodać galaretkę, dokładnie wymieszać i gotować około 2 minuty na małym ogniu. Całkowicie ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać mus, krótko zmiksować i wylać na upieczony spód. Wstawić na całą noc do lodówki.