Sposób przygotowania:
Wilgotne ciasto czekoladowe z marcepanem
Ciasto:
Sypkie składniki przesiewamy do jednej miski. Masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Do utartych składników dodajemy po jednym żółtku - każde następne, gdy poprzednie połączy się z masą.
Do jednolitej masy dodajemy partiami przesiane składniki oraz mleko skondensowane. Gdy składniki się połączą dodajemy do ciasta pokrojoną na niewielkie kawałki gorzką czekoladę i dokładnie mieszamy. Na końcu do ciasta dajemy ubitą na sztywno pianę z białek i ostrożnie wszystko łączymy. 3/4 ciasta przekładamy do formy (30/14).
Na ciasto układamy kulki zrobione z masy marcepanowej ( ja z chlebka marcepanowego odcięłam czekoladę i z pozostałej masy marcepanowej formowałam kulki). Całość przykrywamy pozostałym ciastem. Wierzch delikatnie wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około 60 minut. Po 15 minutach od wstawienia ciasta do piekarnika ostrym nożem robimy na środku podłużne nacięcie na głębokości około 1 cm. Upieczone ciasto studzimy.
Zimne polewamy polewą i dekorujemy kolorowymi perełkami.
Polewa:
Mleczną czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy mleko skondensowane i na małym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Mieszamy cały czas inaczej się przypali. Gotową polewą polewamy ciasto i od razu dodajemy dekoracyjną posypkę.
Marcepan ku mojemu zaskoczeniu całkowicie się rozpuścił.
Sypkie składniki przesiewamy do jednej miski. Masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Do utartych składników dodajemy po jednym żółtku - każde następne, gdy poprzednie połączy się z masą.
Do jednolitej masy dodajemy partiami przesiane składniki oraz mleko skondensowane. Gdy składniki się połączą dodajemy do ciasta pokrojoną na niewielkie kawałki gorzką czekoladę i dokładnie mieszamy. Na końcu do ciasta dajemy ubitą na sztywno pianę z białek i ostrożnie wszystko łączymy. 3/4 ciasta przekładamy do formy (30/14).
Na ciasto układamy kulki zrobione z masy marcepanowej ( ja z chlebka marcepanowego odcięłam czekoladę i z pozostałej masy marcepanowej formowałam kulki). Całość przykrywamy pozostałym ciastem. Wierzch delikatnie wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około 60 minut. Po 15 minutach od wstawienia ciasta do piekarnika ostrym nożem robimy na środku podłużne nacięcie na głębokości około 1 cm. Upieczone ciasto studzimy.
Zimne polewamy polewą i dekorujemy kolorowymi perełkami.
Polewa:
Mleczną czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy mleko skondensowane i na małym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Mieszamy cały czas inaczej się przypali. Gotową polewą polewamy ciasto i od razu dodajemy dekoracyjną posypkę.
Marcepan ku mojemu zaskoczeniu całkowicie się rozpuścił.
marcinka
misia5
ankaszym
Czekoladka 2
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że ciasto Ci się podoba :)