Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Do dużej miski wkładamy po kolei: rozkruszone drożdże, cukier, mleko, olej, roztrzepane jajka i obie mąki. Przykrywamy miskę i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 2 godziny.
W tym czasie myjemy truskawki i usuwamy z nich szypułki, odstawiamy.
W mniejszej misce łączymy ze sobą masło, mąkę, wiórki i cukier i zagniatamy kruszonkę a następnie wkładamy ją do lodówki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto drożdżowe mieszamy łyżką do połączenia się składników i wykładamy do blaszki, wyrównujemy. Na ciasto drożdżowe układamy w pewnej odległości od siebie truskawki (miejscem po szypułce do góry).
Kruszonkę wyjmujemy z lodówki i obficie posypujemy drożdżówkę. Ponownie przykrywamy ciasto i odstawiamy na 1 godzinę aby trochę podrosło.
Po tym czasie wstawiamy drożdżówkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.
W tym czasie myjemy truskawki i usuwamy z nich szypułki, odstawiamy.
W mniejszej misce łączymy ze sobą masło, mąkę, wiórki i cukier i zagniatamy kruszonkę a następnie wkładamy ją do lodówki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto drożdżowe mieszamy łyżką do połączenia się składników i wykładamy do blaszki, wyrównujemy. Na ciasto drożdżowe układamy w pewnej odległości od siebie truskawki (miejscem po szypułce do góry).
Kruszonkę wyjmujemy z lodówki i obficie posypujemy drożdżówkę. Ponownie przykrywamy ciasto i odstawiamy na 1 godzinę aby trochę podrosło.
Po tym czasie wstawiamy drożdżówkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.