Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo- wiśniowe
Ciasto:
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Piecz ok 50 minut.
Schłodzony biszkopt przekrój na dwie lub trzy części.
Ciasto napączuj likierem wiśniowym lub sokiem z wiśni pomieszanym ze spirytusem.
Krem:
Czekolady rozpuść z masłem na parze. Galaretki rozpuść w pół litra wody. Wystudź. Do chłodnej czekolady dodaj powoli rozpuszczone galaretki. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj śmietanę. Wymieszaj. Wstaw do chłodu co chwilę mieszając.
Ciasto przełóż na przemian z kremem. Na krem ułóż wiśnie. Na wierzch posyp kakaem lub zetrzyj tabliczkę czekolady.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Piecz ok 50 minut.
Schłodzony biszkopt przekrój na dwie lub trzy części.
Ciasto napączuj likierem wiśniowym lub sokiem z wiśni pomieszanym ze spirytusem.
Krem:
Czekolady rozpuść z masłem na parze. Galaretki rozpuść w pół litra wody. Wystudź. Do chłodnej czekolady dodaj powoli rozpuszczone galaretki. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj śmietanę. Wymieszaj. Wstaw do chłodu co chwilę mieszając.
Ciasto przełóż na przemian z kremem. Na krem ułóż wiśnie. Na wierzch posyp kakaem lub zetrzyj tabliczkę czekolady.