Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo-migdałoweRozpuszczanie czekolady
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od pokrojenia czekolady i masła w kostkę. W garnuszku zagotowujemy wodę.
Czekoladę i masło przekładamy do szklanej miseczki, którą umieszczamy nad garnuszkiem z wrzącą wodą. Miseczka nie możemy dotykać wody. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Rozpuszczoną czekoladę z masłem odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowanie ciasta do pieczenia
Do masy czekoladowej dosypujemy migdały w płatkach i 3 łyżki mąki pszennej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na sam koniec do ciasta wmieszamy białka ubite na sztywną pianę. Ciasto delikatnie mieszamy.
Formę do pieczenia o wymiarach 30 cm x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.
Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Dekoracja ciasta
Upieczone i wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy płatkami migdałowymi.