grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Ciasto czekoladowo-migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto czekoladowo-migdałowe, niesamowicie czekoladowe, wilgotne w środku a z zewnątrz chrupiące. Idealne ciasto dla wielbicieli czekoladowych wypieków!

Ciasto czekoladowo-migdałowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto czekoladowo-migdałowe

Ciasto

Dekoracja

  • cukier puder
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-migdałowe

Rozpuszczanie czekolady

Ciasto czekoladowo-migdałowe
Czekoladę możemy rozpuścić również w kuchence mikrofalowej.

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od pokrojenia czekolady i masła w kostkę. W garnuszku zagotowujemy wodę.


Czekoladę i masło przekładamy do szklanej miseczki, którą umieszczamy nad garnuszkiem z wrzącą wodą. Miseczka nie możemy dotykać wody. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Rozpuszczoną czekoladę z masłem odstawiamy do wystygnięcia.


W międzyczasie żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowanie ciasta do pieczenia

Ciasto czekoladowo-migdałowe
Po dodaniu piany z białek do ciasta, całość bardzo delikatnie mieszamy, aby nie opadły białka.

Do masy czekoladowej dosypujemy migdały w płatkach i 3 łyżki mąki pszennej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na sam koniec do ciasta wmieszamy białka ubite na sztywną pianę. Ciasto delikatnie mieszamy.


Formę do pieczenia o wymiarach 30 cm x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.


Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Dekoracja ciasta

Ciasto czekoladowo-migdałowe
Ciasto czekoladowo-migdałowe przed podaniem możemy pokroić na kwadraty.

Upieczone i wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy płatkami migdałowymi.