kubap

kubap

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ciasto czekoladowe z sosem z owoców

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nie ma nic bardziej smakowitego dla wszystkich amatorów czekolady niż wyborne ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe z sosem z owoców

Składniki:

Ciasto czekoladowe z sosem z owoców

 

  • 150 g cukru pudru

 

  • 275 g czekolady posiekanej na kawałki

 

  • 175 g masła pokrojonego na kawałki

 

  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

 

  • 5 jaj, oddzielnie żółtka i białka

 

 

 

  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z sosem z owoców
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 st. C. Grubo wysmarować masłem formę do ciasta o ruchomym dnie, o średnicy 24 cm, następnie posypać formę cukrem, strząsając nadmiar.

Odsypać 3 łyżki cukru. Czekoladę, masło i pozostałą część cukru ogrzewać w rondlu na małym ogniu, aż roztopią się. Zdjąć rondel z ognia, dodać esencję waniliową, wymieszać i pozostawić masę do wystygnięcia. Dodawać do masy czekoladowej żółtka, po jednym, dobrze ubijając, następnie wsypać mąkę i wymieszać.

Białka ubić na pianę, zwiększyć obroty, dodać sól i ubijać, aż piana zrobi się lekko sztywna. Posypać resztą cukru, ubijać, aż piana zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca. Jedną trzecią piany dodać do masy czekoladowej ubijając, następnie dodać resztę piany delikatnie mieszając. Przelać masę do formy i lekko postukać, by usunąć pęcherzyki powietrza. Piec ciasto przez ok. 35-45 minut, aż dobrze wyrośnie, a wierzchołek pod dotknięciem lekko się zapadnie. Jeśli ciasto zacznie rosnąć nierówno, obrócić je po 20-25 minutach. Przenieść formę na ruszt, zdjąć boki i pozostawić do wystygnięcia. Zdjąć spód formy. Oprószyć ciasto cukrem pudrem i przełożyć na talerz. Podawać z bitą śmietaną i sosem z czerwonych owoców..

Przygotowanie sosu: rozmrożone owoce i cukier zmiksować i przetrzeć przez sito. więcej na http://smaker.pl/kulinarne-fajerwerki