Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z sosem z owoców
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 st. C. Grubo wysmarować masłem formę do ciasta o ruchomym dnie, o średnicy 24 cm, następnie posypać formę cukrem, strząsając nadmiar.
Odsypać 3 łyżki cukru. Czekoladę, masło i pozostałą część cukru ogrzewać w rondlu na małym ogniu, aż roztopią się. Zdjąć rondel z ognia, dodać esencję waniliową, wymieszać i pozostawić masę do wystygnięcia. Dodawać do masy czekoladowej żółtka, po jednym, dobrze ubijając, następnie wsypać mąkę i wymieszać.
Białka ubić na pianę, zwiększyć obroty, dodać sól i ubijać, aż piana zrobi się lekko sztywna. Posypać resztą cukru, ubijać, aż piana zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca. Jedną trzecią piany dodać do masy czekoladowej ubijając, następnie dodać resztę piany delikatnie mieszając. Przelać masę do formy i lekko postukać, by usunąć pęcherzyki powietrza. Piec ciasto przez ok. 35-45 minut, aż dobrze wyrośnie, a wierzchołek pod dotknięciem lekko się zapadnie. Jeśli ciasto zacznie rosnąć nierówno, obrócić je po 20-25 minutach. Przenieść formę na ruszt, zdjąć boki i pozostawić do wystygnięcia. Zdjąć spód formy. Oprószyć ciasto cukrem pudrem i przełożyć na talerz. Podawać z bitą śmietaną i sosem z czerwonych owoców..
Przygotowanie sosu: rozmrożone owoce i cukier zmiksować i przetrzeć przez sito. więcej na http://smaker.pl/kulinarne-fajerwerki
Odsypać 3 łyżki cukru. Czekoladę, masło i pozostałą część cukru ogrzewać w rondlu na małym ogniu, aż roztopią się. Zdjąć rondel z ognia, dodać esencję waniliową, wymieszać i pozostawić masę do wystygnięcia. Dodawać do masy czekoladowej żółtka, po jednym, dobrze ubijając, następnie wsypać mąkę i wymieszać.
Białka ubić na pianę, zwiększyć obroty, dodać sól i ubijać, aż piana zrobi się lekko sztywna. Posypać resztą cukru, ubijać, aż piana zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca. Jedną trzecią piany dodać do masy czekoladowej ubijając, następnie dodać resztę piany delikatnie mieszając. Przelać masę do formy i lekko postukać, by usunąć pęcherzyki powietrza. Piec ciasto przez ok. 35-45 minut, aż dobrze wyrośnie, a wierzchołek pod dotknięciem lekko się zapadnie. Jeśli ciasto zacznie rosnąć nierówno, obrócić je po 20-25 minutach. Przenieść formę na ruszt, zdjąć boki i pozostawić do wystygnięcia. Zdjąć spód formy. Oprószyć ciasto cukrem pudrem i przełożyć na talerz. Podawać z bitą śmietaną i sosem z czerwonych owoców..
Przygotowanie sosu: rozmrożone owoce i cukier zmiksować i przetrzeć przez sito. więcej na http://smaker.pl/kulinarne-fajerwerki