jagoda.jagoda

jagoda.jagoda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 41]

Ciasto danio

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Deser idealnie pasuje na gorące dni a do spotkań przy grillu jest wyśmienity.

Ciasto danio

Składniki:

Ciasto danio

 

  • 2 kubki po 400g Danio waniliowy (te duże kubeczki)
  • 1 kubek śmietany 30% (ja użyłam śmietany z Piątnicy)
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • 400g (1 duże opakowanie lub mogą być 2 mniejsze) podłużnych biszkoptów
  • 2 galaretki o dowolnym smaku
  • szklanka herbaty owocowej lub wody z sokiem

Sposób przygotowania:

Ciasto danio
Galaretki zrobić w połowie wody(tzn.0,5 l wrzątku +dwie galaretki), ostudzić w tym czasie ułożyć biszkopty na dnie blachy nasączyć polewając łyżeczką każde ciastko herbatą lub wodą z sokiem. Ubić schłodzoną śmietanę w trakcie dodać cukier puder. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo serki homogenizowane. Do powstałej masy wlać schłodzone galaretki. Powinny być w stanie ciekłym. Wyłożyć połowę masy na nasączone biszkopty, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i znowu przykryć masą. Zostawić do stężenia można górę ciasta posypać startą czekoladą lub roztopić pół tabliczki w kąpieli wodnej a następnie przyozdobić w "esy-floresy" i schłodzić w lodówce.

Tagi:

biszkopt