Ciasto fyllo

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mąkę połączyć z solą i bardzo powoli wlewać wodę, cały czas ugniatając. Jajka

Ciasto fyllo

Składniki:

Ciasto fyllo

 

  • 50 dag mąki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 125 ml wody
  • sól

Sposób przygotowania:

Ciasto fyllo
Mąkę połączyć z solą i bardzo powoli wlewać wodę, cały czas ugniatając. Jajka energicznie wymieszać i także dodać do reszty masy. Powoli dodawać oliwę i dalej ugniatać. Gdy ciasto będzie elastyczne, przykryć je ściereczką i odstawić na 20 min. Podzielić na 8 części i rozwałkować na stolnicy na bardzo cienkie arkusze.
Ciasto fyllo jest podstawą wielu potraw greckich, można go używać zarówno do deserów jak i potraw mięsnych.

Tagi:

jajko jajka