anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Ciasto jogurtowe z lukrem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ucierane ciasto z jogurtem świetnie smakuje podane na podwieczorek z kubkiem gorącego kakao lub aromatycznej kawy.

Ciasto jogurtowe z lukrem

Składniki:

Ciasto jogurtowe z lukrem

 

  • mąka tortowa – 450 g
  • jajka – 4 szt.
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • jogurt naturalny – 225 g
  • cukier drobny – 150 g
  • olej rzepakowy – 150 ml

 

  • LUKIER:
  • cukier puder - 3/4 szk.
  • gorąca woda /wrzątek/ - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z lukrem

ETAP 1:

Ciasto jogurtowe z lukrem
jajka przed zmiksowaniem z cukrem na puszystą masę.

Całe jajka zmiksować z cukrem, aż masa będzie puszysta. Nie przerywając miksowania wlewać małymi porcjami olej.

ETAP 2:

Ciasto jogurtowe z lukrem
Do ubitych jajek z cukrem dodać olej w małych porcjach.

Nie przerywając miksowania wlewać małymi porcjami olej.

ETAP 3:

Ciasto jogurtowe z lukrem
Przesianą mąkę dodawać do ciasta na zmianę z jogurtem.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać w trzech porcjach, na zmianę z jogurtem, do ubitej masy jajecznej za każdym razem delikatnie mieszając silikonową szpatułką.

ETAP 4:

Ciasto jogurtowe z lukrem
Upieczone ciasto wystudzić na kratce kuchennej.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 30x11 cm.
Wstawić do nagrzanego do 160ºC piekarnika i piec 50-60minut. Wystudzone ciasto udekorować lukrem i czekoladową posypką.

Cukier puder utrzeć z wrzącą wodą do uzyskania jednolitej konsystencji. Na wystudzonym cieście rozprowadzić lukier i posypać kakaową posypką.

*wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.