Sposób przygotowania:
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Brzoskwinie z puszki kładziemy na durszlak lub sitko, by pozbyć się z nich nadmiaru soku. W tym czasie oddzielamy białka od żółtek.Ubijamy białka na puszystą konsystencję i dodajemy do nich cukier. Ubijamy lub miksujemy, a kolejnie dodajemy żółtka. Gdy uzyskamy jednolity kolor, wlewamy jogurt naturalny. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką, dodajemy olej i kilka kropel aromatu waniliowego. Kolejnie przesiewamy do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzch układamy pokrojone w paski brzoskwinie. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, jeśli ciasto się zarumieni, wyłączamy piekarnik i po około 5 minutach wyjmujemy ciasto. Wierzch możemy polać lukrem, który otrzymamy poprzez zagotowanie soku z brzoskwiń, dodanie do niego cukru pudru i dokładne wymieszanie. Ciepły lukier wylewamy na ciasto i czekamy, aż zastygnie. Potem nasze podniebienia mogą się już rozkoszować fantastycznych smakiem tego deseru.
olmanka
olmanka
elzbieta8960
TheKajtex
Nie wiem czy pytanie nadal aktualne, a odpowiadam :) Blacha, na której piekłam to ciasto ma 36x25 cm i dla ilości masy to taki rozmiar moim zdaniem jest optymalny.
Malakh