SUPERPRZEPIS

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

  • 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Więcej zdjęć (2)

Jogurtowe ciasto z owocami (niekoniecznie w sezonie letnim).

Składniki:

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka kropel aromatu waniliowego

 

  • Składniki na lukier:
  • 1/4 szklanki syropu z brzoskwiń
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Brzoskwinie z puszki kładziemy na durszlak lub sitko, by pozbyć się z nich nadmiaru soku. W tym czasie oddzielamy białka od żółtek.Ubijamy białka na puszystą konsystencję i dodajemy do nich cukier. Ubijamy lub miksujemy, a kolejnie dodajemy żółtka. Gdy uzyskamy jednolity kolor, wlewamy jogurt naturalny. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką, dodajemy olej i kilka kropel aromatu waniliowego. Kolejnie przesiewamy do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzch układamy pokrojone w paski brzoskwinie. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, jeśli ciasto się zarumieni, wyłączamy piekarnik i po około 5 minutach wyjmujemy ciasto. Wierzch możemy polać lukrem, który otrzymamy poprzez zagotowanie soku z brzoskwiń, dodanie do niego cukru pudru i dokładne wymieszanie. Ciepły lukier wylewamy na ciasto i czekamy, aż zastygnie. Potem nasze podniebienia mogą się już rozkoszować fantastycznych smakiem tego deseru.
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Odpowienio zarumienione ciasto, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika