Sposób przygotowania:
Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami
/składniki o jednakowej temperaturze/ -Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st. C -Foremkę nasmarować dokładnie tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą. -Jajka wymieszać dokładnie z jogurtem i olejem. -Mąkę połączyć z cukrem, dodać sól, proszek do pieczenia i szafran. -Masę jajeczna połączyć z sypkimi składnikami, dodać likier, skórkę pomarańczową i rodzynki obtoczone w niewielkiej ilości mąki. -Ciasto przelać do przygotowanej foremki. -Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.40 min. /mniejsze krócej/ -Upieczona babkę pozostawić do przestudzenia i wyjąć z foremki. -Zimne ciasto ozdobić polewą jogurtową. Polewa /lukier/ jogurtowa: -Cukier puder wsypać do szklanej miseczki i ucierając dodawać stopniowo jogurt , aż do otrzymania gładkiej konsystencji lukru.
rozmarzona.marzena
kołczu