WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ciasto jogurtowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekkie, jogurtowe ciasto z truskawkami. Warstwy galaretek na spodzie biszkoptowym. Możemy też użyć innych ulubionych owoców.

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Składniki:

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

Masa jogurtowa

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1 szkl gorącej wody

Inne

  • ok 1/2 kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 2 szkl wody

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z truskawkami
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z proszkiem do pieczenia i octem. Dodajemy do białek i mieszamy. Delikatnie wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy tylko do połączenia. Przelewamy na blaszkę i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Jogurt ubijamy z rozpuszczoną galaretką i gdy zacznie lekko tężeć, przekładamy na biszkopt.

Na wierzch układamy przekrojone truskawki i zalewamy resztą galaretki.

Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.