Sposób przygotowania:
Ciasto z truskawkami i budyniową pianką
Na stolnicę przesiewany mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i pokrojone masło. Wszystko siekamy nożem i zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części : 60% i 40% i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. W międzyczasie myjemy truskawki i odrywamy szypułki, kroimy na pół i kładziemy przeciętą stroną na talerzu z mąką. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozkładamy na dnie tortownicy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i przez chwilę miksujemy, dodajemy budyń w proszku, miksujemy.
Piankę przekładamy na surowe ciasto, rozkładamy truskawki przeciętą stroną na wierzchu pianki.
Na truskawki ścieramy resztę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto podzielić na dwie części : 60% i 40% i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. W międzyczasie myjemy truskawki i odrywamy szypułki, kroimy na pół i kładziemy przeciętą stroną na talerzu z mąką. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozkładamy na dnie tortownicy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i przez chwilę miksujemy, dodajemy budyń w proszku, miksujemy.
Piankę przekładamy na surowe ciasto, rozkładamy truskawki przeciętą stroną na wierzchu pianki.
Na truskawki ścieramy resztę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.