Sposób przygotowania:
Ciasto jogurtowo-pomarańczowe
Pomarańczę wyszorowałam i sparzyłam (ekologiczną wystarczy dobrze umyć), starłam skórkę. Pomarańczę obkroiłam dokładnie z albedo (biała warstwa pod skórką), pokroiłam w kawałki. Jajka roztarłam z cukrem i skórką pomarańczową, dodałam jogurt i olej, wymieszałam.
Mąkę przesiałam z proszkiem i sodą, wsypałam do mikstury jajecznej, wymieszałam do połączenia (niewielkie grudni mogą pozostać).
Keksówkę (25x10cm) wyłożyłam papierem, wlałam ciasto, na wierzch wyłożyłam kawałki pomarańczy. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 45 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto wyjęłam z foremki, studziłam na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Mąkę przesiałam z proszkiem i sodą, wsypałam do mikstury jajecznej, wymieszałam do połączenia (niewielkie grudni mogą pozostać).
Keksówkę (25x10cm) wyłożyłam papierem, wlałam ciasto, na wierzch wyłożyłam kawałki pomarańczy. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 45 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto wyjęłam z foremki, studziłam na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
mocsłodkości
lukrowanepierniczki