mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Ciasto jogurtowo-pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięciutkie i niesamowicie pachnące, wilgotne jak to jogurtowe, a przy tym niezwykle proste. Pomarańczowy sezon trwa.

Ciasto jogurtowo-pomarańczowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto jogurtowo-pomarańczowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowo-pomarańczowe
Pomarańczę wyszorowałam i sparzyłam (ekologiczną wystarczy dobrze umyć), starłam skórkę. Pomarańczę obkroiłam dokładnie z albedo (biała warstwa pod skórką), pokroiłam w kawałki. Jajka roztarłam z cukrem i skórką pomarańczową, dodałam jogurt i olej, wymieszałam.

Mąkę przesiałam z proszkiem i sodą, wsypałam do mikstury jajecznej, wymieszałam do połączenia (niewielkie grudni mogą pozostać).

Keksówkę (25x10cm) wyłożyłam papierem, wlałam ciasto, na wierzch wyłożyłam kawałki pomarańczy. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 45 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka).

Po upieczeniu ciasto wyjęłam z foremki, studziłam na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Ciasto jogurtowo-pomarańczowe
Ciasto jogurtowo-pomarańczowe - Jajka roztarłam z cukrem i skórką pomarańczową
Ciasto jogurtowo-pomarańczowe
Ciasto jogurtowo-pomarańczowe - wsypałam mąkę
Ciasto jogurtowo-pomarańczowe
Ciasto jogurtowo-pomarańczowe -na wierzch wyłożyłam kawałki pomarańczy