migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1259]

Sernik cytrynowy na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny serniczek na zimno na biszkoptach tym razem w wersji cytrynowej. Na wierzch pod galaretkę dałam ciastka delicje.

Sernik cytrynowy na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik cytrynowy na zimno

 

  • 1 kg zmielonego sera, może być z wiaderka
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek cukru
  • 1 średnia cytryna
  • 1 galaretka cytrynowa
  • ciastka delicje
  • biszkopty do wyłożenia formy

Sposób przygotowania:

Sernik cytrynowy na zimno
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Cytrynę dokładnie umyć. Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę, odstawić na trochę aby napęczniała.

Następnie mleko podgrzać, nie gotować i rozpuścić dokładnie żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyć masło, dodać cukier oraz 3 łyżki zmielonego sera.

Dokładnie zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać resztę zmielonego sera oraz otartą skórkę i sok z przygotowanej wcześniej cytryny.

Zmiksować dokładnie aby składniki się połączyły. Na koniec dodać wystudzoną ale płynną żelatynę. Jeszcze raz dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i przełożyć serową masę. Wierzch ładnie wyrównać. Tortownicę wstawić do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia.

Gdy galaretka będzie już zimna i zacznie tężeć wystawić sernik z lodówki. Na wierzchu ułożyć ciastka delicje. Zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki aby galaretka dobrze stężała.



* Ilość cukru można zwiększyć jeśli wolimy bardziej słodki sernik.



** Zamiast cytryny można dać limonkę. 
Sernik cytrynowy na zimno
Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę, odstawić na trochę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać, nie gotować i rozpuścić dokładnie żelatynę. Odstawić do wystudzenia.
Sernik cytrynowy na zimno
Do miski przełożyć masło, dodać cukier oraz 3 łyżki zmielonego sera. Dokładnie zmiksować aby cukier się rozpuścił.
Sernik cytrynowy na zimno
Następnie dodać resztę zmielonego sera oraz otartą skórkę i sok z przygotowanej wcześniej cytryny. Zmiksować dokładnie aby składniki się połączyły. Na koniec dodać wystudzoną ale płynną żelatynę. Jeszcze raz dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły.
Sernik cytrynowy na zimno
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka będzie już zimna i zacznie tężeć wystawić sernik z lodówki. Na wierzchu ułożyć ciastka delicje. Zalać tężejącą galaretką.