Sposób przygotowania:
Sernik cytrynowy na zimno
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Cytrynę dokładnie umyć. Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę, odstawić na trochę aby napęczniała.
Następnie mleko podgrzać, nie gotować i rozpuścić dokładnie żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyć masło, dodać cukier oraz 3 łyżki zmielonego sera.
Dokładnie zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać resztę zmielonego sera oraz otartą skórkę i sok z przygotowanej wcześniej cytryny.
Zmiksować dokładnie aby składniki się połączyły. Na koniec dodać wystudzoną ale płynną żelatynę. Jeszcze raz dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i przełożyć serową masę. Wierzch ładnie wyrównać. Tortownicę wstawić do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia.
Gdy galaretka będzie już zimna i zacznie tężeć wystawić sernik z lodówki. Na wierzchu ułożyć ciastka delicje. Zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki aby galaretka dobrze stężała.
* Ilość cukru można zwiększyć jeśli wolimy bardziej słodki sernik.
** Zamiast cytryny można dać limonkę.
Następnie mleko podgrzać, nie gotować i rozpuścić dokładnie żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyć masło, dodać cukier oraz 3 łyżki zmielonego sera.
Dokładnie zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać resztę zmielonego sera oraz otartą skórkę i sok z przygotowanej wcześniej cytryny.
Zmiksować dokładnie aby składniki się połączyły. Na koniec dodać wystudzoną ale płynną żelatynę. Jeszcze raz dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i przełożyć serową masę. Wierzch ładnie wyrównać. Tortownicę wstawić do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia.
Gdy galaretka będzie już zimna i zacznie tężeć wystawić sernik z lodówki. Na wierzchu ułożyć ciastka delicje. Zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki aby galaretka dobrze stężała.
* Ilość cukru można zwiększyć jeśli wolimy bardziej słodki sernik.
** Zamiast cytryny można dać limonkę.




szpileczka
MałaMi89