bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Sernik z bakaliami bez pieczenia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik przygotowałam na szybko, nie miałam zbyt dużo czasu żeby upiec więc postanowiłam zrobić taki na szybko bez pieczenia. Wyszedł bardzo smaczny, wręcz się rozpływa w ustach.

Sernik z bakaliami bez pieczenia

Składniki:

Sernik z bakaliami bez pieczenia

 

  • 1 kilogram sera sernikowego z wiaderka
  • 250 gram masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka skórki pomarańczowej
  • 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów
  • Polewa:
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 100 gram masła
  • Dodatkowo:
  • Płatki migdałowe do posypania wierchu
  • Tortownica 24 cm.

Sposób przygotowania:

Sernik z bakaliami bez pieczenia
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, rodzynki sparzamy gorącą wodą, odcedzamy na sicie. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, ucierając dodajemy po łyżce sera białego.

Do masy dodajemy rodzynki oraz skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. Masa wykładamy na ułożone biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy na noc do lodówki.

W rondlu rozpuszczamy mleko z cukrem pudrem i kakao, gotujemy przez 2 minuty, zdejmujemy z ognia i dodajemy masło oraz olej, mieszamy o momentu aż masło się rozpuści.

Sernik wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy obręcz tortownicy, polewamy ostudzoną polewą, wierzch posypujemy płatkami migdałów.

Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki żeby się schłodziło.