aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 479]

Biszkoptowe z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkoptowe z mascarpone- wyśmienite i eleganckie ciasto na każdą większa i mniejszą okazję! Polecam warto!

Biszkoptowe z mascarpone

Składniki:

Biszkoptowe z mascarpone

 

  • Placek miodowy:
  • 15 dag mąki pszennej
  • 7,5 dag margaryny
  • 1 łyżka miodu sztucznego
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżki śmietany
  • 5 dag cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżki kakao
  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki budyniu
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa mascarpone:
  • 50 dag mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 7 łyżek cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • Dżem z truskawek
  • Biszkopciki okrągłe

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe z mascarpone
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.

Placek miodowy: Z mąki, margaryny, miodu, sody, śmietany, cukru, jajka, kakao zagniatamy ciasto. Wykładamy na blaszkę o wymiarze 25/36 i pieczemy do 15 minut w 180 stopniach.

Masa mascarpone: Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. W 6 łyżkach wrzątku rozpuść żelatynę, lekko ostudź i dodaj pod koniec ubijania śmietany. Mascarpone zmiksuj i wymieszaj delikatnie ze śmietaną.

Przełożenie: Biszkopt- troszkę masy mascarpone- ciasto miodowe- dżem- połowa masy z mascarpone- biszkopciki- reszta masy- dekorujemy kakao.