jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kajmakowy miodownik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Miodowe ciasto i kajmak to pyszne połączenie dla wielbicieli słodkich wypieków. Dodatek do masy kawy oraz rumu do nasączenia ciasta naje mu wyjątkowego smaku i aromatu.

Kajmakowy miodownik Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kajmakowy miodownik

CIASTO

  • Blaszka 24x 36 cm
  • Ciasto miodowe:
  • 0,5 kg mąki,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 25 dag margaryny mlecznej,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

MASA

DODATKOWO

  • Rum do nasączenia,
  • Masa kajmakowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kajmakowy miodownik

ETAP 1

Kajmakowy miodownik
Na stolnicy umieszczamy składniki ciasta

CIASTO:Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Następnie zagniatamy je do uzyskania jednolitego ciasta

ETAP 2

Kajmakowy miodownik
Ciasto miodowe dzielimy na trzy częsci

Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części.

ETAP 3

Kajmakowy miodownik
Z ciasta pieczemy trzy miodowe blaty

Kolejno każdą część wałkujemy i wykładamy nią przygotowane blaszki. Wyłożone na blaszkę ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Osobno pieczemy każde ciasto około 15- 20 minut w 180°C do zrumienienia.

ETAP 4

Kajmakowy miodownik
Przygotowujemy potrzebne orzechy oraz kawę

MASA: Orzechy drobno siekamy. Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości wody i studzimy.

ETAP 5

Kajmakowy miodownik
Gotową masę łączymy z kawą i orzechami

Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo kajmak. Na koniec do kajmakowej masy dodajemy orzechy i kawę. Całość ponownie miksujemy.
Poszczególne placki miodowe delikatnie nasączamy rumem. Ja wykonuje to za pomocą pędzelka. Tak przygotowane blaty przekładamy przygotowaną masą.
Wierzch placka dekorujemy masą kajmakową. Ciasto schładzamy.


Tagi:

ciasta