Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto kakaowe z masą makową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Masa makowa w puszce jest przyprawiona, ale zawsze można dodać skórki pomarańczowej kandyzowanej, bakalii lub aromatu.

Ciasto kakaowe z masą makową

Składniki:

Ciasto kakaowe z masą makową

 

  • 25 dag masła
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 8 łyżek białego wina
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 puszka masy makowej

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z masą makową
Do rondla włożyć masło, wlać wino i wodę, wsypać cukier, cukier waniliowy, kakao, zagotować. Zdjąć z ognia, wystudzić, wymieszać z żółtkami, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na końcu ze sztywno ubitą pianą z białek. Ciasto wylać do przygotowanej formy. Masę makową łyżką nakładać na ciasto nie wyrównując powierzchni. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 175 stopni około 30-35 minut.