nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Ciasto kawowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Genialne ciasto dla miłośników kawy, ale nie tylko, wypiek o bardzo wyrazistym smaku.

Ciasto kawowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kawowe

 

  • 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 kubka mleka
  • pół margaryny (125g)
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
  • krem czekoladowy
  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowe
Podgrzać mleko i rozpuścić w nim kawę. Do misy miksera przełożyć miękką margarynę i wbić 2 jajka i oba składniki razem miksować. Po chwili do misy dosypać cukier i dalej miksować. Następnie do masy dolać zalaną wcześniej mlekiem, przestudzoną kawę i kilka kropli waniliowego aromatu i w dalszym ciągu ucierać wszystko mikserem. Na sam koniec do misy dodać mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę soli i zmiksować na jednolitą masę. Niedużą blaszkę (ja użyłam takiej o wymiarach 15,5 x 28) wyścielić papierem do pieczenia. Wlać ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 minut do tak zwanego "suchego patyczka". Upieczone ciasto przestudzić, a następnie po wierzchu posmarować je gotowym kremem czekoladowym ze słoiczka. Ciasto udekorować z wierzchu kilkoma orzechami włoskimi.
Ciasto kawowe
Utarte mikserem jajka z miękką margaryną z dodatkiem cukru.
Ciasto kawowe
Dolana do ucieranej masy przestudzona kawa.
Ciasto kawowe
Dodana na sam koniec do ucieranej masy mąka z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Ciasto kawowe
Przelane do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia surowe jeszcze ciasto tuż przed wstawieniem do piekarnika.

Tagi:

jajko kawa jajka