Ciasto kruche z konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na ciasto kruche z konfiturą otrzymałam od mojej babci, która nie jest zaawansowaną kucharką, lecz to ciasto wychodzi jej znakomicie

Ciasto kruche z konfiturą

Składniki:

Ciasto kruche z konfiturą

 

  • mąka krupczatka - 300 g
  • margaryna KASIA - 150 g
  • cukier puder - 100 g
  • żółtka - 2
  • konfitura

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z konfiturą
- Do przesianej mąki dodać margarynę i posiekać ją nożem. - Dodać żółtka utarte z cukrem i szybko połączyć wszystkie składniki. - Wyrobione ciasto włożyć na 1 godz. do lodówki. - 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę ( ciasto ponakłuwać widelcem ) - Na cieście rozłożyć konfiturę. - Na wierzchu ułożyć kratkę z cieniutkich wałeczków ciasta. - Piec ok 40 minut w temperaturze 200 stopni