Sposób przygotowania:
Ciasto makowo-lawendowe z borówkami
Mąkę, zmielone płatki owsiane i proszek do pieczenia przesiewamy. Łączymy z makiem.
Całe jajka (białko i żółtko) ubijamy z cukrem na puszysta masę. Powoli mała stróżka dodajemy olej. Dodajemy po jednej łyżce sypkie składniki, aż do wyczerpania. Dokładamy kwiatki lawendy (bez łodyżek) oraz ocet i miksujemy, aż składniki się połączą.
Borówki myjemy, odsączamy i obtaczamy w łyżce maki ziemniaczanej. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 55 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Całe jajka (białko i żółtko) ubijamy z cukrem na puszysta masę. Powoli mała stróżka dodajemy olej. Dodajemy po jednej łyżce sypkie składniki, aż do wyczerpania. Dokładamy kwiatki lawendy (bez łodyżek) oraz ocet i miksujemy, aż składniki się połączą.
Borówki myjemy, odsączamy i obtaczamy w łyżce maki ziemniaczanej. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 55 minut do tzw. „suchego patyczka”.
biedroneczki
robaczek
mocsłodkości