kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 900]

Ciasto makowo-lawendowe z borówkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto to idealny letni wariant klasycznej babki. Owoce dodają mu świeżości, sprawiając, że jest wilgotne, lawenda zaś wyrazistego aromatu. Świetne ciasto do popołudniowej kawy na tarasie czy na piknik.

Ciasto makowo-lawendowe z borówkami

Składniki:

Ciasto makowo-lawendowe z borówkami

podstawowe

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-lawendowe z borówkami
Mąkę, zmielone płatki owsiane i proszek do pieczenia przesiewamy. Łączymy z makiem.

Całe jajka (białko i żółtko) ubijamy z cukrem na puszysta masę. Powoli mała stróżka dodajemy olej. Dodajemy po jednej łyżce sypkie składniki, aż do wyczerpania. Dokładamy kwiatki lawendy (bez łodyżek) oraz ocet i miksujemy, aż składniki się połączą.

Borówki myjemy, odsączamy i obtaczamy w łyżce maki ziemniaczanej. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 55 minut do tzw. „suchego patyczka”.