MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Ciasto marchewkowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto z dodatkiem marchewki i czekolady.

Ciasto marchewkowe. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marchewkowe.

 

  • 4 żółtka
  • 250g maki
  • 200g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 100ml oleju
  • 1łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże marchewki
  • do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa lub cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.Czekoladę kroimy na małe nierówne kawałki.Do miski wbijamy jajka , dodajemy cukier i ucieramy na gładka masę przez 5 minut. Następnie dodajemy mąkę wymieszają z proszkiem i sodą,marchew, czekoladę, olej i kakao i wszystko razem miksujemy przez 7 minut. Włączamy piekarnik na 180stopni. Formę do pieczenia o wymiarach:30X24cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy przygotowane ciasto.Pieczemy przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzimy a następnie polewamy gotową polewą czekoladowa lub posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto marchewkowe.
Do miski wbijamy całe jajka i dodajemy cukier, miksujemy przez 5 minut.
Ciasto marchewkowe.
Nastepnie dodajemy makę, marchewkę,sodę, proszek, olej , czekoladę i miksujemy.
Ciasto marchewkowe.
Do nagrzanego piekarnika na 180stopni wkładamy formę i pieczemy przez 35-40 minut.
Ciasto marchewkowe.
Upieczone ciasto studzimy a następnie dekorujemy polewą czekoladową lub cukrem pudrem.