edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ciasto marchewkowe Dorotki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ciasto wykonane przez moją córkę na podstawie przepisu otrzymanego od koleżanki. Dzięki korzennym przyprawom, ładnie pachnie piernikiem.

Ciasto marchewkowe Dorotki

Składniki:

Ciasto marchewkowe Dorotki

 

  • 1,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 4 jajka rozmiar L
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe Dorotki
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 z termo obiegiem). Olej utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przerywając miksowania dodać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz przyprawę do pierników. Nadal miksując dodać po łyżce startej marchewki i aromat migdałowy. Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około 60 minut do suchego patyczka.