Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe
Marchewkę myjemy i ścieramy na tarce (drobne oczka) soku który sie pojawi nie odsączamy - dzięki niemu ciasto będzie lekko wilgotne. Rozdzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy do nich ubitą pianę (delikatnie łączymy obydwie masy). Kiedy masa jest jednolitego koloru dodajemy stopniowo startą marchewkę i mąkę delikatnie ale dokładnie mieszając wszystko razem. Jeżeli konsystencja ciasta wydaje się zbyt płynna można dodać trochę więcej mąki. Kiedy ciasto jest dokładnie wymieszane dodajemy pozostałe składniki (cynamon, sodę, proszek do pieczenia, olej, sól). Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę do formy i pieczemy przez ok 35-40 minut w 180 stopniach.Kiedy ciasto się piecze można przygotowac krem którym posmarujemy wierzch ciasta. W miseczce ucieramy serek z cukrem pudrem (dodajemy stopniowo). Można to robić zwykłą łyżką lub mikserem. Masło dobrze jest wcześniej wyjąć z lodówki i pokroić na małe kawałeczki żeby dobrze połączyło się z serkiem i nie zostały grudki. Kiedy wszystkie składniki są połączone wstawiamy krem do lodówki. Upieczone ciasto zostawiamy do wystygnięcia a następnie smarujemy kremem jego wierzch. Ciasto jest gotowe! Smacznego :)