Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1323]

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ciasto marchewkowe jest pyszne,idealnie wilgotne.Serek mascarpone dodaje mu delikatności.Kiedyś robiłam dżem z marchewki i postanowiłam w ten sam sposób wykonać dekorację.

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone

Składniki:

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone

 

  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki
  • 7 łyżek oleju
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki cukru

 

 

  • Dekoracja:
  • 1 szklanka startej na dużych oczkach marchewki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • sok z cytryny (według uznania )
  • sok z pomarańczy (według uznania )

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone
1.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy mąkę,proszek do pieczenia,sodę,przyprawę do piernika i cynamon,dokładnie miksujemy.Na koniec wsypujemy rodzynki i startą marchewkę,mieszamy łyżką. 2.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. 3.Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa krążki. 4.Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy.Wystudzoną czekoladę ucieramy z serkiem mascarpone. 5.Przygotowaną masę przekładamy ciasto,smarujemy również cieniutko wierzch ciasta. 6.Dekoracja:Marchewkę gotujemy do miękkości i odcedzamy.Następnie dodajemy do niej masło cukier sok z pomarańczy i cytryny i smażymy aż marchewka będzie szklista cały czas mieszając.Studzimy. 7.Wystudzoną marchewką dekorujemy ciasto.Wstawiamy do lodówki do stężenia.