Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe z kremem karpatka
Na ciasto: Ucieramy olej z cukrem, dodajemy jajka. Kiedy masa jest wyrobiona partiami dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą i miksujemy na jednolitą masę. Do masy wsypujemy startą na grubej tarce marchewkę. Masę przekładamy foremki wyłożonej papierem do pieczenie, pieczemy około 30 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka) Na masę: Szklankę mleka gotujemy, a w drugiej szklance rozrabiamy krem karpatka i dodajemy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aby nie było grudek, aż zgęstnieje do konsystencji kremu karpatka. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy już będzie zimna ucieramy z kostką masła. Gotowe ciasto marchewkowe przekrajamy na pół i smarujemy ¾ gotowej masy. Resztę zostawiamy, by posmarować górę i boki ciasta. Po posmarowaniu możemy ozdobić np. bitą śmietaną, roztopioną czekoladą lub jakimiś groszkami czekoladowymi. Ciasto najlepiej włożyć do lodówki, by związało.