anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Ciasto z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierwszy raz robiłam to ciasto, naprawdę jest pycha, polecam dla smakoszy lekkich i lekko kremowych ciast.

Ciasto z mascarpone

Składniki:

Ciasto z mascarpone

Biszkopt

  • 12 jaj
  • 2 1/2 szkl cukru
  • 2 1/2 szkl mąki

Krem

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 400 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

dodatkowo

  • 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
  • 3 łyżki dżemu malinowego
  • 1/2 czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto z mascarpone
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i wymieszać a następnie dodać mąkę przesianą przez sitko wymieszać i upiec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Ostudzić i przekroić na 3 części.

Śmietankę dobrze schłodzić i ubić na sztywno dodać cukier puder, dodać serek i delikatnie wymieszać. Biszkopt posmarować dżemem brzoskwiniowym i wyłożyć 1/3 kremu, przyłożyć 2 biszkoptem i posmarować go dżemem malinowym wyłożyć znowu 1/3 kremu przyłożyć 3 biszkoptem wyłożyć resztę kremu i zetrzeć na wierzch czekoladę.