SUPERPRZEPIS

Ciasto budyniowe z kremem krówkowym

  • 9
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 24
Ciasto budyniowe z kremem krówkowym

Zachwyca dobrze skomponowanymi smakami, idealny wypiek na zaspokojenie chęci na odrobinę słodyczy. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy warstwa krucha zmięknie, jednym słowem gratka dla wielbicieli słodkości. Polecam na niedzielę !

Składniki:

Ciasto budyniowe z kremem krówkowym

 

  • Ciasto kruche na blaszkę o wym 25/30 cm
  • 30 dag maki pszennej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Aromat cytrynowy

 

 

  • Masa krówkowa:
  • 1 mała puszka kajmaku o smaku kawy
  • 20 dag masła
  • 10 dag rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka mielonej kawy prawdziwej

 

  • Poncz:
  • ¾ szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka rumu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • ½ szklanki dżemu z cytrusów-u mnie cytrynowy
  • Dowolna dekoracyjna posypka

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowe z kremem krówkowym

Ciasto kruche:

Ciasto budyniowe z kremem krówkowym
Ciasto kruche wykonujemy wg podanego przepisu

Ciasto kruche:

Na stolnicę przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz cukrem dodaję pokrojone zimne masło, wbijam jajko oraz dodaję żółtka, zagniatam kruche ciasto. Wałkuję na wyłożoną pergaminem blaszkę, obciążam ciasto fasolą i wkładam do nagrzanego do 180*c piekarnika, piekę 15 minut, po czym fasolę usuwam i dopiekam jeszcze 5 minut.
Studzę na kratce.

ETAP 2:

Ciasto budyniowe z kremem krówkowym
kolejnym etapem jest przygotowanie biszkoptu

Biszkopt:
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Białka jaj ubijam na sztywno z cukrem, dodaję żółtka, oraz aromat cytrynowy, miksując na wolnych obrotach miksera, wsypuję po łyżce mąki aż do skończenia.
Ciasto wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki, tej samej w której piekłam ciasto kruche.
Piekę 25 minut w temp 160*c.Wyciągam z piekarnika, studzę na kratce

ETAP 3:

Ciasto budyniowe z kremem krówkowym
następnie gotujemy masę budyniową do przygotowania kremu

Masa budyniowa:
Żółtka mieszam ze szklanką mleka, oraz z mąkami, pozostałe mleko gotuję z cukrami, do gotującego się mleka, dodaję rozmieszaną masę z mąką i żółtkami, zagotowuję energicznie mieszając , trzymam na ogniu około 1 minuty, zestawiam z ognia, studzę w temp pokojowej.

Miękkie masło ucieram na puch dodając po łyżce wystudzonego budyniu, miksuję na puszysty krem

ETAP 4:

Ciasto budyniowe z kremem krówkowym
masę krówkową ucieramy z miękkim masłem do połaczenia

Masa krówkowa:
Miękkie masło ucieram na puch dodając w trakcie po łyżce masy krówkowej, na koniec wlewam rum, wsypuję orzechy, dodaję kawę, miksuję

ETAP 5:

Ciasto budyniowe z kremem krówkowym
na sam koniec ciasto dekorujemy chłodzimy w lodówce

Poncz: Składniki mieszam ze sobą.
Przełożenie:
Ciasto kruche smaruję dżemem cytrynowym, wykładam masę budyniową, przykrywam biszkoptem, nasączam ponczem, na wierzch rozsmarowuję masę krówkową. Dekoruję posypką, wstawiam ciasto do lodówki w celu schłodzenia.
Smacznego!