Sposób przygotowania:
Ciasto budyniowe z kremem krówkowymCiasto kruche:
Ciasto kruche:
Na stolnicę przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz cukrem dodaję pokrojone zimne masło, wbijam jajko oraz dodaję żółtka, zagniatam kruche ciasto. Wałkuję na wyłożoną pergaminem blaszkę, obciążam ciasto fasolą i wkładam do nagrzanego do 180*c piekarnika, piekę 15 minut, po czym fasolę usuwam i dopiekam jeszcze 5 minut.
Studzę na kratce.
ETAP 2:
Biszkopt:
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Białka jaj ubijam na sztywno z cukrem, dodaję żółtka, oraz aromat cytrynowy, miksując na wolnych obrotach miksera, wsypuję po łyżce mąki aż do skończenia.
Ciasto wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki, tej samej w której piekłam ciasto kruche.
Piekę 25 minut w temp 160*c.Wyciągam z piekarnika, studzę na kratce
ETAP 3:
Masa budyniowa:
Żółtka mieszam ze szklanką mleka, oraz z mąkami, pozostałe mleko gotuję z cukrami, do gotującego się mleka, dodaję rozmieszaną masę z mąką i żółtkami, zagotowuję energicznie mieszając , trzymam na ogniu około 1 minuty, zestawiam z ognia, studzę w temp pokojowej.
Miękkie masło ucieram na puch dodając po łyżce wystudzonego budyniu, miksuję na puszysty krem
ETAP 4:
Masa krówkowa:
Miękkie masło ucieram na puch dodając w trakcie po łyżce masy krówkowej, na koniec wlewam rum, wsypuję orzechy, dodaję kawę, miksuję
ETAP 5:
Poncz: Składniki mieszam ze sobą.
Przełożenie:
Ciasto kruche smaruję dżemem cytrynowym, wykładam masę budyniową, przykrywam biszkoptem, nasączam ponczem, na wierzch rozsmarowuję masę krówkową. Dekoruję posypką, wstawiam ciasto do lodówki w celu schłodzenia.
Smacznego!
LauraLaura
2milutka
dziękuję !
skuter5
lukrowanepierniczki
robaczek
lukrowanepierniczki
biedroneczki
Czekoladka 2
ciasteczka