paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Sernik z mascarpone czekoladą i musem z żurawiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny sernik na kakaowym cieście z dodatkiem sera mascarpone i białej czekolady oraz fantastycznym musem ze świeżej żurawiny.

Sernik z mascarpone czekoladą i musem z żurawiny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z mascarpone czekoladą i musem z żurawiny

 

  • Proporcje na małą tortownicę (średnica 18 cm)
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 125 g masła roślinnego

 

 

  • Mus żurawinowy:
  • 10 dag świeżej żurawiny
  • 2 łyżki cukry
  • 1/4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Sernik z mascarpone czekoladą i musem z żurawiny
Ciasto: Wszystkie składniki wkładamy do miski (masło powinno być miękkie), siekamy razem nożem a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągamy, tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciastem wyklejamy spód i boki tortownicy. Tak przygotowany spód podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp 160 st C. Mus żurawinowy: Żurawinę myjemy, wkładamy do małego garnuszka i zalewamy wodą i dodajemy cukier. Gotujemy ok 10 min tak aby żurawina zmiękła. Blendujemy na mus i dalej podgrzewamy na wolniutkim ogniu tak aby mus się nie przypalił, odparowujemy wodę do momentu aż mus zgęstnieje. Jeśli chcemy możemy jeszcze dosłodzić. Masa serowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Biały ser mielimy 2- krotnie (możemy też zmielić blenderem). Do miski wkładamy zmielony ser, ser mascarpone, mąkę i cukier. Miksujemy. Wbijamy jajka i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę i chwilę miksujemy. Na podpieczony spód wylewamy masę serową, na jej wierzch wykładamy łyżką kleksy musu i rozciągamy widelcem. Ciasto wkładamy do piekarnika i w 160 st C pieczemy przez 40 min, po tym czasie wierzch ciasta przykrywamy folią aluminiową (matową stroną do góry) aby wierzch się nie przypalił i obniżamy temperaturę na 120 st C. Pieczemy 50 min. Wyłączamy piekarnik i w zamkniętym zostawiamy ciasto na 20 min. Następnie wyciągamy i studzimy. Zimny sernik wstawiamy do lodówki na minimum 4 godz a najlepiej na całą noc. Smacznego :)
Sernik z mascarpone czekoladą i musem z żurawiny
Zagniatamy kruche ciasto, wyklejamy nim spód i boki tortownicy
Sernik z mascarpone czekoladą i musem z żurawiny
Żurawinę gotujemy z cukrem, następnie blendujemy i odparowujemy aby mus zgęstniał
Sernik z mascarpone czekoladą i musem z żurawiny
Ucieramy sery z cukrem i mąką, dodajemy jajka a na sam koniec rozpuszczoną czekoladę
Sernik z mascarpone czekoladą i musem z żurawiny
Na podpieczony spód wylewamy masę serową, łyżką nakładamy kleksy musu i mieszamy widelcem