Sposób przygotowania:
Sernik z mascarpone czekoladą i musem z żurawiny
Ciasto: Wszystkie składniki wkładamy do miski (masło powinno być miękkie), siekamy razem nożem a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągamy, tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciastem wyklejamy spód i boki tortownicy. Tak przygotowany spód podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp 160 st C. Mus żurawinowy: Żurawinę myjemy, wkładamy do małego garnuszka i zalewamy wodą i dodajemy cukier. Gotujemy ok 10 min tak aby żurawina zmiękła. Blendujemy na mus i dalej podgrzewamy na wolniutkim ogniu tak aby mus się nie przypalił, odparowujemy wodę do momentu aż mus zgęstnieje. Jeśli chcemy możemy jeszcze dosłodzić. Masa serowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Biały ser mielimy 2- krotnie (możemy też zmielić blenderem). Do miski wkładamy zmielony ser, ser mascarpone, mąkę i cukier. Miksujemy. Wbijamy jajka i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę i chwilę miksujemy. Na podpieczony spód wylewamy masę serową, na jej wierzch wykładamy łyżką kleksy musu i rozciągamy widelcem. Ciasto wkładamy do piekarnika i w 160 st C pieczemy przez 40 min, po tym czasie wierzch ciasta przykrywamy folią aluminiową (matową stroną do góry) aby wierzch się nie przypalił i obniżamy temperaturę na 120 st C. Pieczemy 50 min. Wyłączamy piekarnik i w zamkniętym zostawiamy ciasto na 20 min. Następnie wyciągamy i studzimy. Zimny sernik wstawiamy do lodówki na minimum 4 godz a najlepiej na całą noc. Smacznego :)