Sposób przygotowania:
Rolada z mascarpone i bananem
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Dużą blachę wyścielamy papierem do pieczenia i spryskujemy oliwą. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszysty krem. W czasie ubijania wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z żółtkami. Mąkę przesiewamy, łączymy z mąką ziemniaczaną i powoli dodajemy do masy jajecznej. (do łączenia mąki i masy używamy łyżki). Ciasto wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę. Pieczemy około 12 minut. Serek ucieramy z cukrem. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z mascarpone. Upieczone ciasto( chłodne) przekładamy na obsypaną cukrem ściereczkę, ściągamy papier. Na wierzch rozkładamy masę, a na nią banany (odkroiłam końcówki i skropiłam sokiem z cytryny) Ciasto za pomocą ściereczki zwijamy ściśle w roladę. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie czasu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Sałatki
cherry
mycha
Pablito
mycha
nie, mam na myśli ekstrakt z wanilii:) ale zamiast niego można użyć cukru waniliowego lub aromatu:)
Beata1982
mycha
bardzo się cieszę:)