mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Rolada z mascarpone i bananem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Na deser podajemy dzisiaj roladę biszkoptową o zapachu bananów z kremem z mascarpone

Rolada z mascarpone i bananem

Składniki:

Rolada z mascarpone i bananem

 

  • Ciasto:

 

 

  • Krem:

 

  • 150g serka mascarpone
  • 150g śmietany kremówki
  • 40g cukru
  • 2 średnie banany
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rolada z mascarpone i bananem
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Dużą blachę wyścielamy papierem do pieczenia i spryskujemy oliwą. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszysty krem. W czasie ubijania wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z żółtkami. Mąkę przesiewamy, łączymy z mąką ziemniaczaną i powoli dodajemy do masy jajecznej. (do łączenia mąki i masy używamy łyżki). Ciasto wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę. Pieczemy około 12 minut. Serek ucieramy z cukrem. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z mascarpone. Upieczone ciasto( chłodne) przekładamy na obsypaną cukrem ściereczkę, ściągamy papier. Na wierzch rozkładamy masę, a na nią banany (odkroiłam końcówki i skropiłam sokiem z cytryny) Ciasto za pomocą ściereczki zwijamy ściśle w roladę. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie czasu ciasto można posypać cukrem pudrem.