Sposób przygotowania:
Kakaowe ciasto z musem truskawkowymETAP 1:
Do garnka włożyć masło i margarynę, dodać cukier, kakao, mleko, gotować 2-3 minuty, ostudzić.
ETAP 2:
Po ostudzeniu dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22/36 cm.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
ETAP 3:
Truskawki bez szypułek wsypać do garnka, wlać wodę, rozgotować.
ETAP 4:
Następnie zmiksować, wsypać galaretkę i bardzo dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić i mieszać do rozpuszczenia się cukru.
Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia.
ETAP 5:
W 200 ml mleka wymieszać mąkę z budyniem i żółtkami. Resztę mleka zagotować dodając ziarenka wanilii, połączyć mieszanką budyniową i mieszając ugotować budyń.
Odłożyć do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce zimnego budyniu.
ETAP 6:
Zimne ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty, jedno posmarować połową kremu, wylać tężejący mus, odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim blatem.
Polewa:
Śmietankę podgrzać, połączyć z połamaną czekoladą ( odłożyć 2 kostki do dekoracji) dodać cukier puder, dokładnie wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny.
Oblać ciasto, posypać startą na tarce czekoladą.
skuter5
robaczek
Czekoladka 2
mocsłodkości