SUPERPRZEPIS

Kakaowe ciasto z musem truskawkowym

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Kakaowe ciasto z musem truskawkowym

Ciasto kakaowe z musem truskawkowym i kremem waniliowym to pomysł na pyszny dodatek do kawy. Smacznego.

Składniki:

Kakaowe ciasto z musem truskawkowym

 

  • Ciasto
  • 15 dag masła
  • 10 dag margaryny
  • 25 dag cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 35 dag mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Mus truskawkowy
  • 80 dag truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szklanka wody
  • 1-2 łyżki cukru
  • Masa
  • 2 szkl mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 żółtka
  • ziarenka z 0,5 laski wanilii
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • Polewa
  • 10 dag masła
  • 3-4 łyżki śmietanki 30%
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Kakaowe ciasto z musem truskawkowym

ETAP 1:

Kakaowe ciasto z musem truskawkowym
Wszystkie przygotowane składniki razem połączyć.

Do garnka włożyć masło i margarynę, dodać cukier, kakao, mleko, gotować 2-3 minuty, ostudzić.

ETAP 2:

Kakaowe ciasto z musem truskawkowym
Blaszkę wyłożyć pergaminem, wyłożyć ciasto i upiec.

Po ostudzeniu dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22/36 cm.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.

ETAP 3:

Kakaowe ciasto z musem truskawkowym
Truskawki podlać wodą i gotować przez kilka minut.

Truskawki bez szypułek wsypać do garnka, wlać wodę, rozgotować.

ETAP 4:

Kakaowe ciasto z musem truskawkowym
Rozgotowane truskawki wymieszać z galaretką.

Następnie zmiksować, wsypać galaretkę i bardzo dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić i mieszać do rozpuszczenia się cukru.

Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia.

ETAP 5:

Kakaowe ciasto z musem truskawkowym

W 200 ml mleka wymieszać mąkę z budyniem i żółtkami. Resztę mleka zagotować dodając ziarenka wanilii, połączyć mieszanką budyniową i mieszając ugotować budyń.

Odłożyć do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce zimnego budyniu.

ETAP 6:

Kakaowe ciasto z musem truskawkowym

Zimne ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty, jedno posmarować połową kremu, wylać tężejący mus, odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim blatem.

Polewa:
Śmietankę podgrzać, połączyć z połamaną czekoladą ( odłożyć 2 kostki do dekoracji) dodać cukier puder, dokładnie wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny.

Oblać ciasto, posypać startą na tarce czekoladą.