Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto miodowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wsyp sól. Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj skórkę z pomarańczy

Ciasto miodowe

Składniki:

Ciasto miodowe

 

  • szklanka mąki
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • szklanka miodu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 75g rodzynek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe
Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wsyp sól. Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj skórkę z pomarańczy, połącz z mąką. Dodaj jogurt i wyrób gładkie ciasto, dodaj obtoczone w mące rodzynki i 1/3 miodu, wymieszaj. Wylej ciasto do posmarowanej masłem formy, piecz ok. 35 min. w temp. 180 st. C. Ciasto wyjmij z formy i przed wystudzeniem polej miodem.