alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto które robi się bardzo szybko. Dzięki dodatkowi oleju ciasto jest wilgotne i długo świeże, natomiast dodatek kwaśnych porzeczek sprawia że ciasto jest orzeźwiające.

Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką
Do obranej, umytej i osuszonej porzeczki dodać cukier, mąkę i wymieszać. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywno (jak do biszkoptu). Wlewać małym strumieniem olej i miksować na wolnych obrotach. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy i miksować na najwolniejszych obrotach. Możemy również mieszać drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 26*36 cm wyłożyć papierem do pieczenia wylać połowę ciasta, rozłożyć połowę porzeczki, wylać resztę ciasta i rozłożyć resztę porzeczki. Piec w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką
obrane umyte i osuszone porzeczki zasypać cukrem, mąką i wymieszać
Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką
połowę ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką
na ciasto rozłożyć połowę porzeczki wylać resztę ciasta i rozłożyć resztę porzeczki