peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Jabłecznik syryjski

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Ten jabłecznik jest przepyszny , a podgrzany i podany z lodami waniliowymi doprowadza do obłędu! ;-)

Jabłecznik syryjski

Składniki:

Jabłecznik syryjski

 

  • Składniki na blachę 25 x 35

 

 

 

  • Do posmarowania wierzchu:
  • 2 łyżki domowego dżemu morelowo-brzoskwiniowego
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

Jabłecznik syryjski
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy posiekane masło, cukier oraz mleko i wyrabiamy ciasto.

Po połączeniu się składników zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Rodzynki zalewamy wrzątkiem na około 5-10 minut - odcedzamy. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka) - gniazda nasienne wyrzucamy. Starte jabłka mieszamy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pomarańczową, cukrem, cynamonem, rodzynkami i orzechami.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki przygotowane wcześniej ciasto i odcinamy 2/3 - pozostałą część ponownie umieszczamy w lodówce.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki blaszki. Do wyłożonej ciastem blachy wykładamy jabłka i wyrównujemy powierzchnię.

Wyjmujemy z lodówki pozostałe ciasto - cienko rozwałkowujemy, kroimy w paseczki o szerokości około 0,5 cm i układamy z nich kratkę na wierzchu ciasta. Pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy z piekarnika.

Dżem mieszamy z wodą i podgrzewamy - przecieramy przez sitko i przy pomocy pędzelka smarujemy nim wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto studzimy.