Sposób przygotowania:
Jabłecznik syryjski
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy posiekane masło, cukier oraz mleko i wyrabiamy ciasto.
Po połączeniu się składników zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem na około 5-10 minut - odcedzamy. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka) - gniazda nasienne wyrzucamy. Starte jabłka mieszamy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pomarańczową, cukrem, cynamonem, rodzynkami i orzechami.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki przygotowane wcześniej ciasto i odcinamy 2/3 - pozostałą część ponownie umieszczamy w lodówce.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki blaszki. Do wyłożonej ciastem blachy wykładamy jabłka i wyrównujemy powierzchnię.
Wyjmujemy z lodówki pozostałe ciasto - cienko rozwałkowujemy, kroimy w paseczki o szerokości około 0,5 cm i układamy z nich kratkę na wierzchu ciasta. Pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy z piekarnika.
Dżem mieszamy z wodą i podgrzewamy - przecieramy przez sitko i przy pomocy pędzelka smarujemy nim wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto studzimy.
Po połączeniu się składników zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem na około 5-10 minut - odcedzamy. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka) - gniazda nasienne wyrzucamy. Starte jabłka mieszamy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pomarańczową, cukrem, cynamonem, rodzynkami i orzechami.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki przygotowane wcześniej ciasto i odcinamy 2/3 - pozostałą część ponownie umieszczamy w lodówce.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki blaszki. Do wyłożonej ciastem blachy wykładamy jabłka i wyrównujemy powierzchnię.
Wyjmujemy z lodówki pozostałe ciasto - cienko rozwałkowujemy, kroimy w paseczki o szerokości około 0,5 cm i układamy z nich kratkę na wierzchu ciasta. Pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy z piekarnika.
Dżem mieszamy z wodą i podgrzewamy - przecieramy przez sitko i przy pomocy pędzelka smarujemy nim wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto studzimy.
mocsłodkości
biedroneczki
lukrowanepierniczki