Sposób przygotowania:
Truskawkowa karpatka1. Ciasto
Masło rozpuścić w gotującej wodzie z dodatkiem barwnika, dodać sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie mieszać żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia.
Do wystudzonego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta.
Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do dwóch form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką o wymiarach 24x40 cm. Każde ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut.
2. Krem
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami.
Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami i ugotować jak budyń a następnie wystudzić.
Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu. (kilka łyżek kremu odłożyć do dekoracji wierzchu ciasta).
3. Mus z truskawek
Rozmrożone truskawki przełożyć do garnka i zagotować. Zblenderować blenderem, wsypać galaretki i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretek a następnie pozostawić do lekkiego stęgnięcia.
4. Składanie ciasta
Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z truskawek, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem.
Wierzch ciasta udekorować kremem przy pomocy szprycy i czerwonymi cukrowymi perełkami a następnie wstawić do lodówki.
biedroneczki