zakochana_złośnica

zakochana_złośnica

Kucharz
[Przepisów: 10]

Ciasto na pierogi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste ciasto na pyszne pierogi

Ciasto na pierogi

Składniki:

Ciasto na pierogi

 

  • 500g mąki tortowej
  • 350ml wrzątku

Sposób przygotowania:

Ciasto na pierogi
Przepis jest wręcz banalny. Do miski wsypujemy mąkę. Wodę należy doprowadzić do wrzątku i wlać na mąkę. Na początku proponuje wlać 1 szklankę, jeśli widzimy, że ciasto potrzebuje jeszcze trochę wody, stopniowo dolewamy podczas wyrabiania. Ciasto początkowo mieszamy widelcem, gdy przestygnie wyrabiamy rękoma. Z gotowej "kuli" ciasta odrywamy kawałek (wielkość piąstki), Rozwałkować należy ciasto wałkiem ( grubość ok. 2mm) i za pomocą szklanki bądź słoika, wyciąć kółka. Na środek każdego nałożyć farsz, po czym złożyć i zlepić.

Tagi:

pierogi danie