Sposób przygotowania:
Pierogi z gryczano-serowym farszemWyrabianie ciasta
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wlewamy szklankę gorącej wody. Mieszamy. Odstawiamy na chwilę aby trochę wystygło. Wbijamy jajko, dodajemy olej, sól.
Mieszamy, wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką aby ciasto nie wyschło i odstawiamy na ok 20 minut aby odpoczęło.
Dzielimy na części. Każdą po kolei przekładamy na oproszony mąką blat lub stolnicę, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki, które nadziewamy farszem.
Lepienie pierogów
Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kiedy będzie ugotowana, przekładamy do miski i odstawiamy na chwilę aby się przestudziła. W tym czasie obieramy cebule, siekamy drobno i podsmażamy na oleju aż zacznie się złocić.
Do wystudzonej kaszy dodajemy twarożek i biały ser. Przekładamy cebulę i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Farszem nadziewamy pierogi, które gotujemy w osolonym wrzątku przez ok 3 minuty od wypłynięcia.
Podajemy posypane szczypiorkiem.