Sposób przygotowania:
Pierogi z drobiowym farszem na cieście z orkiszemWykonanie farszu:
Fileta z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, osuszamy. Następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w dość małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony czosnek i cebulę, przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, następnie dodajemy zmielone mięso i ponownie przesmażamy.
Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem, dusimy często mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz dokładnie studzimy.
Wykonanie ciasta:
Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski, stopniowo wlewamy do nich ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto.
Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną.
W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki. Ilość wody zależy od wilgotności mąki.
Następnie zagniecione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby odpoczęło.
Lepienie pierogów:
Następnie gdy ciasto sobie odpocznie wałkujemy je cieniutko na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną.
Szklanką wykrawamy krążki. Następnie na krążki nakładamy farsz drobiowy i zlepiamy dokładnie brzegi.
Do gotowania:
Układamy na tacce oprószonej mąką pszenną.
Gotowanie:
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie tak około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową. Osączamy dokładnie z wody.
Podanie:
Podajemy z usmażoną na maśle lub margarynie cebulką i posiekaną drobno natką pietruszki. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów.
skuter5
Babeczka35
Dziękuję i bardzo polecam zrobić :)
mocsłodkości
Babeczka35
Super :) Cieszę się :)
Babeczka35
Super :) Cieszę się :)