SUPERPRZEPIS

Pierogi z drobiowym farszem na cieście z orkiszem

  • 5
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pierogi z drobiowym farszem na cieście z orkiszem

Pyszne domowe pierogi. Warto je zrobić, chociaż wiele przy nich pracy. U mnie goszczą dość często. Te z mięsem są bardzo sycące. Polecam.

Składniki:

Pierogi z drobiowym farszem na cieście z orkiszem

Farsz mięsny:

  • 50 dag fileta z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku
  • koperek suszony według uznania
  • lubczyk suszony według uznania

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 2 cebule
  • masło do smażenia
  • sól do gotowania
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pierogi z drobiowym farszem na cieście z orkiszem

Wykonanie farszu:

Pierogi z drobiowym farszem na cieście z orkiszem
Z podanych składników wykonujemy farsz mięsny do pierogów.

Fileta z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, osuszamy. Następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w dość małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony czosnek i cebulę, przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, następnie dodajemy zmielone mięso i ponownie przesmażamy.

Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem, dusimy często mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz dokładnie studzimy.

Wykonanie ciasta:

Pierogi z drobiowym farszem na cieście z orkiszem
Z podanych składników wykonujemy ciasto na pierogi.

Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski, stopniowo wlewamy do nich ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto.

Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną.

W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki. Ilość wody zależy od wilgotności mąki.

Następnie zagniecione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby odpoczęło.

Lepienie pierogów:

Pierogi z drobiowym farszem na cieście z orkiszem
Następnie z farszu i ciasta formujemy pierogi.

Następnie gdy ciasto sobie odpocznie wałkujemy je cieniutko na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną.

Szklanką wykrawamy krążki. Następnie na krążki nakładamy farsz drobiowy i zlepiamy dokładnie brzegi.

Do gotowania:

Pierogi z drobiowym farszem na cieście z orkiszem
Ulepione pierogi układamy na tacce oprószonej mąką.

Układamy na tacce oprószonej mąką pszenną.

Gotowanie:

Pierogi z drobiowym farszem na cieście z orkiszem
Gotujemy je w osolonej wodzie około 5 minut.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie tak około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową. Osączamy dokładnie z wody.

Podanie:

Pierogi z drobiowym farszem na cieście z orkiszem
Gotowe pierogi podajemy z cebulką i natką.

Podajemy z usmażoną na maśle lub margarynie cebulką i posiekaną drobno natką pietruszki. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów.


Tagi:

pierogi danie