zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Pierogi ruskie na cieście z masłem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Próbowałam już kilka przepisów na ciasto na pierogi. Dziś postanowiłam wypróbować przepis od koleżanki, która znalazła go w internecie. Muszę przyznać, że ciasto jest rewelacyjne i świetnie się z nim pracuje.

Pierogi ruskie na cieście z masłem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ruskie na cieście z masłem

 

 

  • nadzienie :
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 350 g sera twarogowego chudego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie na cieście z masłem
Zmielić ziemniaki w maszynce do mięsa na średnim sitku.

Obrać i umyć cebule a potem pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na patelni, wystudzić.

Do zmielonych ziemniaków dodać cebulę oraz ser twarogowy i przyprawy do smaku, wymieszać nadzienie.

Potem do miski wsypać mąkę, a potem dodać sól i pozostałe składniki ciasta.

Wymieszać je i wyrobić elastyczne ciasto.

Zawinąć je w folię spożywczą lub włożyć do woreczka i odłożyć na pół godziny.

Następnie wałkować porcje ciasta, wycinać w nim kółka ( u mnie średnicy 10 cm ) i nakładać porcje nadzienia na krążki ciasta.

Zlepiać dowolnie pierogi i układać na ściereczce a drugą zakryć aby pierogi nie wysychały.

Pierogi gotować kilka minut partiami po kilka minut od wypłynięcia.

Wyjmować łyżką cedzakową na talerze i okrasić skwareczkami.
Pierogi ruskie na cieście z masłem
przygotować nadzienie do pierogów i zabrać się za ciasto
Pierogi ruskie na cieście z masłem
wyrobione ciasto zawinąć w folię spozywczą
Pierogi ruskie na cieście z masłem
zlepiać pierogi i układać na czystej ściereczce
Pierogi ruskie na cieście z masłem
pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia.