Sposób przygotowania:
Ciasto na pizzę
Wodę podgrzałam, żeby była ciepła (nie gorąca!). Drożdże pokruszyłam, wymieszałam z cukrem, łyżeczką mąki i pół szklanki wody, odstawiłam w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszył i wypełnił prawie całą szklankę.
Mąkę przesiałam z solą do miski, wlałam wodę, zaczyn i wyrobiłam miękkie gładkie ciasto. Wyrabianie zazwyczaj trwa ok 10 minut, a ciasto przestaje być klejące. Wlałam oliwę, znów wyrabiałam kilka minut, aż cała wchłonęła się w ciasto.
Z ciasta uformowałam kulę, przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrastania na ok 1-1,5h (powinno co najmniej podwoić objętość).
Po tym czasie ciasto podzieliłam 2-3 kawałki (w zależności od ilości pieczonych pizz), każdy rozciągnęłam na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu.
Na ciasto wykładamy składniki: sos, ser oraz inne dodatki, wstawiamy do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, pieczemy ok 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta).
Pizzę można również upiec na kamieniu, który należy rozgrzewać w piekarniku przez ok godzinę. Smacznego!
Mąkę przesiałam z solą do miski, wlałam wodę, zaczyn i wyrobiłam miękkie gładkie ciasto. Wyrabianie zazwyczaj trwa ok 10 minut, a ciasto przestaje być klejące. Wlałam oliwę, znów wyrabiałam kilka minut, aż cała wchłonęła się w ciasto.
Z ciasta uformowałam kulę, przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrastania na ok 1-1,5h (powinno co najmniej podwoić objętość).
Po tym czasie ciasto podzieliłam 2-3 kawałki (w zależności od ilości pieczonych pizz), każdy rozciągnęłam na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu.
Na ciasto wykładamy składniki: sos, ser oraz inne dodatki, wstawiamy do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, pieczemy ok 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta).
Pizzę można również upiec na kamieniu, który należy rozgrzewać w piekarniku przez ok godzinę. Smacznego!