edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ciasto na pizzę – mój przepis podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kiedy już przezwyciężę lenistwo, w taki sposób przygotowuję ciasto na pizzę :)

Ciasto na pizzę – mój przepis podstawowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na pizzę – mój przepis podstawowy

 

  • 2 szklanki mąki pszennej na pizzę typ 500
  • 2 dag świeżych drożdży
  • ok. 2/3 szklanki letniej wody
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • troszkę mniej niż pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizzę – mój przepis podstawowy
Mąkę przesiałam do miski. Do dużego kubka wkruszyłam drożdże, utarłam je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki (odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (u mnie taboret przystawiony go grzejnika). Do mąki dodałam szczyptę soli, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dolałam partiami letnią wodę. Następnie ręką wyrobiłam gładkie, sprężyste ciasto. Kiedy przestało lepić się do miski i do dłoni, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoiło objętość – około 20-30 minut. Po tym czasie przebiłam ciasto ręką, wyłożyłam na podsypany mąką blat i rozwałkowałam. Ta porcja ciasta wystarcza mi na wyłożenie cienką warstwą natłuszczonej blaszki o wymiarach 40x26 cm.
Ciasto na pizzę – mój przepis podstawowy
W dużym kubku utarłam drożdże z cukrem wodą i mąką.
Ciasto na pizzę – mój przepis podstawowy
Wyrośnięty zaczyn można już dodać do mąki.
Ciasto na pizzę – mój przepis podstawowy
Ciasto najpierw wymieszałam łyżką a następnie zagniotłam ręką.
Ciasto na pizzę – mój przepis podstawowy
Pięknie wyrośnięte ciasto na pizzę gotowe do wałkowania.

Tagi:

pizza