Sposób przygotowania:
Ciasto na pizzę – mój przepis podstawowy
Mąkę przesiałam do miski. Do dużego kubka wkruszyłam drożdże, utarłam je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki (odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (u mnie taboret przystawiony go grzejnika). Do mąki dodałam szczyptę soli, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dolałam partiami letnią wodę. Następnie ręką wyrobiłam gładkie, sprężyste ciasto. Kiedy przestało lepić się do miski i do dłoni, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoiło objętość – około 20-30 minut. Po tym czasie przebiłam ciasto ręką, wyłożyłam na podsypany mąką blat i rozwałkowałam. Ta porcja ciasta wystarcza mi na wyłożenie cienką warstwą natłuszczonej blaszki o wymiarach 40x26 cm.