olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Ciasto ołatkowe piwne

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

idealne ciasto do obtaczania np. w farszu na pierogi itp.

Ciasto ołatkowe piwne

Składniki:

Ciasto ołatkowe piwne

 

  • 3 jajka
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • ok/3/4 szklanki jasnego piwa
  • 1/2 szklanki startej gałki muskatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ciasto ołatkowe piwne
Do głębokiej miski wsypać mąkę, wbić same żółtka (białka umieścić w salaterce na pianę0, dodać sól i startą gałkę muszkatołową, a następnie wlać piwo i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i całość lekko wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, tak by można w nim było zanurzyć przeznaczony do obsmażania produkt,tak, aby nie spływało z jego powierzchni.

Tagi:

jajko piwo jajka